• 1950. Cees op z'n eerste fietsje, gemaakt door zijn oom Klaas Kwantes.

  • 1970. Eerste wereldtitel.

  • 1974. Vierde wereldtitel.

Cees Stam

'Gotfather van een wielerdynastie'

Deel 4 serie Zaanse toppers

Paperback formaat - soft cover - 164 pagina's

ISBN 9789074074049

€ 14,95 exclusief evenuele verzendkosten

Inhoud:

Op zijn palmares prijken naast vele, vele ereplaatsen, negen nationale titels, vier wereldtitels en één Europese titel. Hij kwam uit in acht en veertig Zesdaagsen. Hij was sportman van de Zaanstreek, Ereburger van Koog aan de Zaan, lid van Verdienste van de KNWU en Erelid van zijn wielerclub DTS. Kortom: dit boek gaat over Cees Stam!

Zonder enige twijfel de grootste wielrenner die de Zaanstreek ooit heeft gekend. De Godfather van een wielerdynastie zou je hem mogen noemen. Tijdens zijn eerste jaren van succes werd hij op technisch gebied terzijde gestaan door zijn oom, de oud-renner Klaas Kwantes. Dat is de vader van de nicht van Cees, Willy Kwantes. Zij werd in 1972 Nederlands kampioen sprint op de baan. Dochter Esther Stam 'kwam thuis' met wielerbelofte Henk Havik, die ooit deel uitmaakte van de roemrijke Amstel Bier formatie. Henk op zijn beurt is weer een zoon van Cees Havik, die ook ooit wielrende bij DTS. Daar is ook nog zoon Danny Stam. Hij maakte op het moment dat dit boek verschijnt, internationale furore als Zesdaagse renner en heeft o.a. de nationale titel Criterium op zijn naam staan. Danny is getrouwd met Corine Dorland, de tien-voudige wereldkampioene BMX.

Tot slot is er nog kleinzoon Yoeri Havik, zoon van Esther en Henk, die hard op weg lijkt om opa Cees van zijn troon te stoten, gezien het feit dat die nu al meerdere nationale titels op zak heeft. De appel schijnt dus niet ver van de Stam te vallen (in dit geval althans).

Gerrie Hulsing beschrijft in dit boek de carrière van Ces Stam aan de hand van de vele fragmenten uit kranten en verslagen. Zege's, triomfen op nationaal en internationaal niveau. Maar ook leuke voorvallen en anekdotes uit het leven van een gewone Koogse jongen. Ook komen er mensen aan het woord uit zijn naaste, directe omgeving. Mensen die hem na aan het hart ligen...

Voorwoor van Peter van den Kommer, AGU-Sport.

Zo is het voorwoord geschreven door Peter van den Kommer, directeur van AGU-Sport in Alkmaar, sinds jaar en dag de werkgever van Cees en ooit zijn sponsor. Peter neemt een belangrijke plaats in, in het leven van Cees Stam. Via 'open brieven' komen zijn kinderen aan het woord, zijn kleinzoon, zijn oom en nicht alsmede zijn oud-gangmaker Bruno Walrave. Zij geven allen hun mening en uiten openlijk hun gevoelens naar de man die zij zo goed kennen. De sportman die zij zolang hebben meegemaakt.

Dit boek is verschenen in september 2007. Auteur Gerrie Hulsing koos bewust voor dit moment, omdat Cees Stam toen van de VUT-regeling gebruik ging maken. Op deze wijze is dit boek niet te als afsluiting van een mooie wielercarrière te zien, maar meer als die van een maatschappelijke, succesvolle carrière, die ook in het teken van de wielersport heeft gestaan. Een ode aan een wielerman in hart en nieren...